Terug

Dobble - Het nummer 1 kaartspel waarbij je dubbel ziet van het spelen!

Snap is een heel oud kaartspel uit 1905 dat ooit bedacht is door gamepionier Milton Bradley. Wat zou er gebeuren als je Snap zou aanpassen aan de moderne tijd, hem sneller, leuker en cooler zou maken en dat je hem met wel acht mensen zou kunnen spelen? Dan krijg je het ultieme partyspel Dobble!

Hilarisch!

Hoewel dit bijzondere spel makkelijk te spelen is, blijft het moeilijk om hem hier recht aan te doen. Je zou echt zelf moeten ervaren hoeveel plezier het oplevert als je hem speelt met je familie, vrienden en collega’s… Ja, collega’s! Het is gebleken dat veel bedrijven Dobble gebruiken om het ijs te breken en vergaderruimtes wat op te warmen. Maar waar draait het allemaal om? In een notendop: als je dubbel ziet, win je de kaart en het spel.

Zie dubbel en win de kaart

Dus… elke kaart uit het deck van 55 heeft acht gekleurde symbolen. Dit kunnen plaatjes zijn van dieren, tekens of objecten. Je moet twee dezelfde symbolen op twee verschillende kaarten vinden. Maar let op: er is één addertje onder het gras… Elke kaart heeft één symbool – en alleen één – gemeen met maar één andere kaart. Dus het vinden van een match is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

 class=

Ways to Play

Je kunt Dobble op vijf verschillende manieren spelen, maar – in een normaal spel – moeten alle spelers één kaart nemen en hem zo vasthouden dat IEDEREEN het gezicht kan zien. Als de ronde begint, probeer je als eerste het symbool te benoemen dat overeenkomt met de kaart op de bovenkant van het deck. Lukt dat, dan win je de kaart. Zie dubbel en win het spel!

Waarom is het ZO populair?

Er zijn verschillende redenen waarom Dobble wereldwijd meer dan 20 miljoen keer is verkocht. Ten eerste is daar die doeltreffende simpelheid. Dobble is het soort spel dat je in één seconde leert maar je hele leven kunt spelen. Nee, we overdrijven niet… Je kunt meteen beginnen met spelen en Dobble zal daarna nooit vervelen.

 class=

Snel, sneller, snelst

De tweede reden waarom het zo populair is, komt door het razende tempo waarmee je een ronde afwerkt. Als je in Dobble, wil winnen, moet je niet alleen goed kijken en observeren, maar ook de snelheid erin houden. Daarom vinden niet alleen volwassenen, maar ook jonge kinderen het te gek om te spelen. Kinderen vanaf zes jaar kunnen er al mee aan de slag gaan. Het helpt natuurlijk ook dat in Dobble iedereen tegelijkertijd met elkaar de strijd aangaat. Niemand raakt verveeld omdat ze op hun beurt moeten wachten. Eén ronde van Dobble duurt slechts enkele seconden. Voor een heel spel ben je ongeveer 10 tot 15 minuten kwijt.

Voor heel veel mensen

Terwijl je brein twee symbolen met elkaar probeert te verbinden, maak je ook verbinding met je medespelers. Daarom is Dobble vooral ook een sociaal spel waarbij er een gezellige wisselwerking is tussen iedereen die het speelt. Misschien dat het daarom wordt gespeeld door allerlei verschillende soorten mensen, van babysitters tot ouders en van acteurs tot trainers, coaches en leerkrachten…

 class=

Nog meer toepassingen

Maar waar Dobble vooral in scoort, is zijn educatieve waarde. De manier waarop je het speelt, geeft je een goede mentale workout en bevordert de cognitieve ontwikkeling, het verwerven van kennis en het verwerken van informatie door de hersenen. Wist je dat beroeps- en spraaktherapeuten het vaak bij patienten aanraden? Tenslotte is Dobble een fantastisch reisspel. Dankzij de handige kleine verpakking, een stevig rond blik, kun je het spel makkelijk in je tas gooien bij het inpakken. Je bent meteen klaar om te gaan!

Het idee wordt uitgebreid

Twee ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het idee om van Dobble een spel te maken met een razendsnel tempo: Jacques Cottereau and Denis Blanchot. Waarschijnlijk hebben zij daarbij niet voorzien dat hun gameplay ook een grote hoeveelheid vrolijkheid, chaos en veel meer zou opleveren. Wat er ook is gebeurd, hun idee was zo succesvol dat het inspireerde tot het bedenken van nog veel meer Dobble titels, zoals de edities van Harry Potter en Chrono. Maar er zijn er veel meer. Wat dacht je van Dobble 360, Kids versies voor jonge spelers vanaf drie jaar – en de waterbestendige versie Waterproof voor aan het strand of zwembad? Dus of je nou met het originele spel begint of met een andere versie, vergeet het niet: pas als je dubbel ziet bij Dobble dan ben je aan het winnen!