Terug

De leukste educatieve spellen voor de hele familie

Spelletjes spelen samen met je gezin of familie is dé manier om te genieten van quality time. Naast de mogelijkheden die spelletjes bieden om een moment van samen zijn te creëren is het spelen van spellen van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van een kind. In dit artikel lees je alles over de leukste educatieve spellen voor de hele familie.

Onderzoeken tonen aan dat wanneer kinderen ruimte krijgen om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten, dit hun ook helpt hun verbeelding, verwondering en andere non-cognitieve vaardigheden te prikkelen. (Centrum Brein & leren, VU Amsterdam 2015). Uiteindelijk kan dit kinderen helpen om hun interesses en talenten te ontwikkelen, kennis te vergaren en zich daarmee als persoon te ontplooien. Uit diverse andere onderzoeken blijkt tevens dat de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen baat heeft bij het vertellen en voorlezen van verhalen (Riley & Burrell, 2007) en het spelen van spelletjes.

Naast het feit dat het spelen van spelletjes kinderen leert om te gaan met winst of verlies zitten er vele educatieve waarde verborgen in bord- en kaartspellen. Dit zorgt ervoor dat je als kind heel veel kan leren en jezelf kan ontwikkelen door middel van spelen, zonder dat je door hebt dat je daadwerkelijk iets aan het leren bent. Op Unbox Now zijn de leukste educatieve spellen te vinden om spelend te leren! Wat je zoal kunt leren laten we hieronder zien aan de hand van voorbeelden uit de Unbox Now collectie.

Train je oog-hand coördinatie

Met spellen als Dobble en Jungle Speed Kids test je je reflexen en oog-hand coördinatie. Tijdens het het spelen moet je focussen en met hoog tempo acties uitvoeren. In het razendsnelle kaartspel Dobble is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk het gelijke symbool vindt. Je gaat matches spotten en wie hem als eerste ziet wint het kaartje. Dobble kun je zelfs op 5 verschillende manieren spelen. In het spel Jungle Speed Kids worden je reflexen pas echt op de proef gesteld. Dit spel staat tevens bekend als het totemspel. Iedereen draait een kaartje om, je checkt of er kaartjes bij zitten die identiek zijn en zo ja: grijp de totem!! In Jungle Speed Kids probeer je zo snel mogelijk als je speelkaartjes kwijt te raken. Dit doe je door de totem het snelst in handen te hebben na het vinden van een match.

Train je oog-hand coördinatie met Jungle Speed Kids

Prikkel je fantasie en vertel verhalen

Rol 9 dobbelstenen met daarop verschillende symbolen en bedenk een verhaal met Rory’s Story Cubes. In dit simpele spel ga je een verhaal vertellen! Dit doe je aan de hand van de tekeningen die je ziet op de dobbelstenen die je hebt geworpen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden.

In dit leerzame spel wordt je fantasie geprikkeld net zoals dat gebeurd in het prachtig vormgegeven bordspel Dixit. Dit spel neemt je mee op reis naar een wondere wereld waar alles kan en mag. In Dixit zul je de mooiste tekeningen ontdekken. Iedere speler krijgt een hand met kaarten waarop prachtige illustraties te zien zijn. Vervolgens wordt 1 speler verkozen tot de verteller. De verteller bedenkt een verhaal of spreuk bij één van zijn kaarten waarnaar de andere spelers één van hun eigen kaarten moeten inleveren. Ze kiezen hiervoor een kaart die het beste past bij deze omschrijving van de verteller. Alle kaarten worden getoond waarnaar spelers moeten stemmen op de kaart van de verteller. Welke dat is weten ze natuurlijk nog niet. Leer verhalen te vertellen met de fantasierijke spellen Dixit en Rory’s Story Cubes.

Dixit

Prikkel je fantasie en bedenk de mooiste verhalen met Dixit

Ontdek nu

Praten over Emoties

In Het Kleurenmonster help je het gelijknamige karakter om zijn emoties terug te vinden. Hij is verward en jij moet hem helpen alle emoties weer op een rijtje te krijgen. In dit pedagogisch verantwoorde spel ga je het gesprek aan met je kind. Je leert ze te praten over momenten van geluk, verdriet, angst, woede, kalmte en liefde.

Het Kleurenmonster

Omschrijven en Uitbeelden

Kinderen hebben moeite met het opnemen van lesstof wanneer dit enkel uit tekst bestaat (Radboud Universiteit, Leonie Driessen, 2016). Zodra er een visueel aspect of een verhaal gekoppeld is, blijkt dat dit beter onthouden wordt. Het trainen van begrippen omschrijven kan kinderen helpen een beter vermogen te geven op het gebied van visualiseren en beschrijven. In het spel Concept Kids Dieren ga je het hele dierenrijk leren kennen. Dit doe je door middel van aanwijzingen op het spelbord (kleur, snelheid, leefgebied, karakter, huid). Op deze manier moet je  je medespeler een dier laten raden.  Met Time’s Up Family ga je zelfs nog een stapje verder! Hier is het bedoeling dat je jouw medespelers begrippen laat raden op verschillende manieren. Eerst ga je omschrijven en vervolgens uitbeelden. In de laatste ronde moeten je medespelers de begrippen raden aan de hand van slechts één woord. Unbox Now heeft de leukste educatieve spellen.

Time’s Up Family

Leer woorden, dieren en objecten te omschrijven en uitbeelden met Time’s Up Family! Hét feelgood spel voor de hele familie

Ontdek hier!

Hoe vaak maak je het mee dat je samen met de hele familie even echt geniet van het samenzijn? Heel eerlijk gezegd, dat gebeurt eigenlijk te weinig bij menig Nederlands huishouden. Met deze leuke educatieve spellen beleef je lol en plezier. Je zorgt er tevens voor dat je kinderen iets leren. Zo kun jij als ouder met een pedagogisch verantwoord gevoel genieten van deze geluksmomentjes!